Fenomenele meteo extreme și temperaturile ridicate din ultima perioadă încep să-și spună cuvântul în România! Ce sunt norii pâlnie și cum se formează aceștia? Vor acoperi cerul în aproape toată țara!
Norul pâlnie este asociat cu o coloană de vânt rotativă, extinzându-se de la baza unui nor Cumulonimbus sau, mai rar, Cumulus, fără a ajunge la sol sau la suprafața apei.
Acest tip de nor, legat de furtuni și vânturi puternice, apare de obicei ca o protuberanță în formă de con sau ac la baza norului principal. Norii pâlnie se formează cel mai frecvent în cadrul furtunilor supercelulare.
Citește și: Ploaia le-a stricat distracția petrecăreților din Mamaia. Turiștii au fugit de pe plaje! VIDEO
Norii pâlnie apar atunci când o coloană de vânt rotativă atrage picături din nor, făcând vizibilă o regiune de presiune scăzută intensă.
Norii Cumulonimbus sunt aproape întotdeauna norii gazdă din care se formează pâlnia, denumită și tubă, ceea ce indică ploi abundente, grindină, tunete și fulgere. Dacă un nor pâlnie atinge solul și formează o tornadă, se pot aștepta vânturi extrem de puternice în apropierea vortexului, capabile să provoace daune semnificative.
Norul pâlnie nu ajunge niciodată la suprafața pământului, deoarece în momentul în care atinge solul devine o tornadă, iar dacă atinge un corp de apă, devine o trombă marină.